Living in China, Rachel and Tomas Stenback

Main page
Presentation
Letters
Photo Albums
Video Clips
Articles
Students Speak
Guestbook
Contact Us
Links
På svenska, tack!

En kort rapport från kina

August 22, 2006

Hej alla Kina-vänner!

Tänkte bara lämna en kort rapport från helgens strapatser.

I fredags kväll tänkte vi bara ströva runt lite i området och kanske äta något lite. Vi hamnade till sist på en riktigt fin restaurang. Det vara bara vi där, men det var plats för kanske 100 så det var lite ödsligt. VI fattade inget dom sa, och dom fattade inget som vi sa... så långt var allt som vanligt, men sen började det hända saker. Kvinnan som tog upp vår beställning mumlade en massa grönsaker och Rachel sa ok, hela tiden. Sen bad vi att få lite nudlar och lite nötter också, ville ju inte ha så mycket mat.

Efter ett lite tag så kommer kvinnan in med en gigantisk bunke i rostfritt stål fylld med nudlar och några grönskar och en buljong. Hon ställer den i ett hål som finns mitt på bordet och kryper ner på golvet. Vi känner att det hettar till någonstans runt knäskålarna och ser att hon mycket riktigt har tänt på en gaslåga under bunken.

Det verkar ju bli gott i alla fall så vi sitter där och väntar på att maten ska bli klar. När den är det har vi ju ingen aning om! Efter ett litet tag kommer knvinnan in med en stor bricka full med grönsaker som hon vräker ned i grytan. Allt sker på en sekund så vi hinner inte säga så mycket, men det ser ju fortfarande gott ut, även om det ser väldigt mycket ut. Efter ytterligare ett tag kommer hon in igen, med fler grönsaker som hon börjar att vräka in i vår soppa. Vi ingriper efter halva mängden och får henne att hejda sig. Hon förstår att vi inte behöver mer mat. Jag försöker fråga henne om det är klart, men hon bara ler. Vi gissar att det är färdigt och börjar äta. Det är riktigt gott men vi inser att vi inte kommer att kunna äta ens en fjärdedel. Då kommer hon in med en talrik full med nudlar också! Vi börjar undra när denna kavalkad av mat ska ta slut, men det visar sig att det är över nu. När notan kommer är vi lite nervösa eftersom vi fått in så otroligt mycket mat och det visar sig att det är det dyraste vi ätit. 75 kronor! Inte så farligt med tanke på att vi kunde varit sex personer som ätit sig mätta.

Igår var vi på utflykt till Hangzhou. Det var ordnat av Amity och det var kul, även om vi hade önskat att vi hade mer tid där. Men vi fick se den jättekända West Lake, som var som en enorm och vacker park. Det fanns massor av enorma guldfiskar i sjön, och vackra blommor och träd runtom. Bifogar någon bild.

I dag var vi på vår första gudstjänst. Det var en härig upplevelse. Gudstjänsten skulle börja klockan 08.30men redan klockan 08.00 var vi där för att delta i den obligatoriska sångövningen för hela församlingen där man övar på de psalmer som ska sjungas under gudstjänsten. Undrar om det skulle fungera i Sverige? Dessutom var kyrkan knökfull redan till övningen. Kyrksalen såg ut ungefär som Myrbackakyrkan i Dala-Järna men den var större. Dessutom var det fullpackat i källaren också, där satt de framför tv-skärmar. Mötet varade ca 2.5 timmar, inklusive sångövningen. Predikan var 40-50 minuter så det blev lite tid till allmänt begrundade kan man väl säga, inte helt lätt att följa med i vad som sägs och sjungs, men det var en härlig stämning och det var otroligt härligt när de bad högt. Vi har fått höra att kyrkorna här har även en viktig social roll, bl.a. så är många analfabeter och har lärt sig att läsa läsa genom kyrkans arbete.

Det var en liten kort allmän rapport från oss i Kina.

Ha det bra allihop. Hör gärna av er snart!

Tomas och Rachel

Tomas at restaurant with gasol

West Lake

Huzhou church

Chinese building by West Lake

About Copyright - About Cookies - Webmaster