Living in China, Rachel and Tomas Stenback

Main page
Presentation
Letters
Photo Albums
Video Clips
Articles
Students Speak
Guestbook
Contact Us
Links
På svenska, tack!

Hos frisören

July 18, 2006

Hej alla glada.

Tänkte bara berätta hur det kan se ut en vanlig kväll i Zhu Hai.

Vi gick ut och åt runt 19.00, och som vanligt fattade vi inte menyn. Jag lyckades klämma fram att jag ville ha kött och ris, oach Rachel fick fram att hon inte ville ha kött och ris! När vi väl fick maten insåg vi att vi var på en restaurang som serverar Hunan-mat, vilket är stark mat. Så det var gott om chilis i maten. Men det var förmodligen det godaste jag ätit på dessa två veckor. Hade jag varit i Sverige hade jag bävat för notan eftersom vi hade beställt in några rätter, men i Kina behöver man ju lyckligtvis inte det. Den slutade på 40 kr! Eftersom servicen hade varit helt enorm, hon fyllde på vårt te så fort vi hade druckit en mun, så ville jag ge henne lite dricks, så jag betalde femtio. I Kina ger man vanligtvis inte dricks så hon blev helt chockad och tackade och bockade flera gånger innan hon ivrigt rusade till sin kompis och höll upp pengarna. Så jag gissar att hon gillade det!

Efter att vi ätit oss mätta strosade vi runt på gatorna en del. Som vanligt gick vi förbi ett antal olika frisörsalonger, alla är de fulla av frisörer. Till sist tyckte vi synd om dessa hårt arbetande människor så jag gick in till en frisör. Jag fattade inte alls vad de sa, men till sist tog en kille mig i armen och drog in mig längst in i salongen. Han bad mig att lägga mig ned på en typ av säng. Sen började en ljuvlig grundlig tvätt av min kalufs. Schamponering, masering av svålen och axlarna och sköljning av håret tog kanske 20 minuter! Sen ville han masera mina armar och ben så jag började fundera om jag hade förklarat nog tydligt att jag bara ville klippa håret! Hans teknik när han masserade armarna var underlig. Han klämde upp allt blod från händerna till överarmarna, höll det där ett tag, sen släppte han ner det snabbt så att det brann till i armarna! Riktigt skönt, men kanske inte vad jag förknippar med en frisörsalong. Efter att han gjort detta så fick jag lägga mig på magen och han masserade då min rygg! Hela massagen och tvätten tog kanske en halvimme.

Sen tog en annan kille över. Jag försökte att förklara hur jag ville ha håret, men han fattade inget utan började klippa. Han fixade till en tjusig sidbena, men jag är inte förtjust i detta så jag sa snällt åt honom att jag ville ha håret utan bena, typ rakt fram. Han tittade argt på mig och sa NEJ NEJ. Sen pekade han på de två ställen på mitt huvud som inte har så mycket hår och sa: NEJ NEJ FULT! Och visade sedan att sidbena minsann var mycket finare på mig. Det var inte så mycket mer att göra än att luta sig tillbaka och låta honom klippa som han ville. Han höll på i en halvtimme, har aldrig varit med om någon så noggrann heller. När han var klar tänkte jag att nu ska jag betala och gå hem, men då kom den förste killen, massagekillen, och drog med mig till massage/tvättbänken igen. Men den här gången var det bara en vanlig schamponering.

Nu började jag fundera hur mycket en sån här helkroppsbehandling skulle kosta. Det hade ju faktiskt tagit en hel timme och flera personer hade arbetat med mig. Priset stannade på hårresande 20 kr...

Under hela denna timmen terroriserade alla de övriga i salongen, 3-5 personer, Rachel med frågor. ingen kunde ett ord engelska så Rachel var populär med sina kunskaper i mandarin. De var också helt tokiga i vår lilla frasbok vi har, och ville veta vad allt möjligt hette på engelska.

Så kan det gå till när man ska gå till frisören!

Välkomna till Kina alla ni som vill känna er rena och välfriserade!

Tomas och Rachel

About Copyright - About Cookies - Webmaster