Living in China, Rachel and Tomas Stenback

Main page
Presentation
Letters
Photo Albums
Video Clips
Articles
Students Speak
Guestbook
Contact Us
Links
På svenska, tack!

Första kyrkobesöket i Chengxian

October 22, 2006

Hej!

Vi kom precis hem från första besöket till den lokala kyrkan här i Chengxian, och det var rätt långt, men väldigt intressant, och därför tänkte vi berätta det för er.

Det var en del av mina studenter som jag hade hört var kristna och att de gick till kyrkan, som stämde träff med oss för att visa oss vägen dit. Redan kl. 7.30 i morse var vi på skolan för att träffa dem och gå ner till kyrkan. (Detta är mycket tidigt för oss, kan jag meddela...) Då trodde vi att gudstjänsten skulle börja kl. 8 eller möjligen 8.30. Efter att vi hade börjat gå kände vi båda varför vi skulle träffas så tidigt: studenterna gick otroligt sakta! Vi har hört att vi västerlänningar ser ut som vi småspringer ibland här i Kina, och Tomas och jag kände att vi kanske kunde ha träffats 7.45, och sen bara gått i normal (för oss) hastighet och ändå kommit fram i samma tid...

Till sist kom vi till byggnaden. Den ligger högt uppe på en kulle, och den är bara cement, och väldigt enkelt byggd. Vi gick in i kykan med studenterna då, ca 8.15, och då fick vi se ca 10 personer där. Vi var alltså otroligt tidiga! Då frågade jag när gudstjänsten skulle börja. Hon sa 9.30... Men snart förstod vi: våra studenter ville vara tidiga, och de började genast sitta lite för sig själva och be.

Vi slogs båda av hur enkel kyrkan är. Golvet är bara cement, och väggarna likaså, förutom att de har lite vitfärg. Väggarna har mycket stora, som för övrigt här i Kina, mycket dåliga, fönster. Och trots att det har inte varit så kallt ute ännu, kan jag säga att tyvärr satt vi och frös under hela gudstjänsten! Jag kollade runt men såg inga element heller, så det är bara att se fram emot kallare och kallare gudstjänster... Jag hade en långärmad tröja, en tunn ylletröja, och en manchesterjacka på mig, samt en halsduk, och jag frös alltså... Det kändes nästan som att vi satt utomhus faktiskt, när det var bara kall cement överallt. Nästa gång tror jag faktiskt att jag måste ha en lång kappa på mig!

Snart kom det mer och mer folk, och kanske klockan 8.45 började sångövningen. Då stod en man och sjöng en fras i taget, och sen sjöng församlingen efter. Sångövningen höll på fram tills 9.30, när gudstjänsten började. Då var det mycket folk. Under gudstjänsten sjöng församlingen med, med FULL hals. De verkade inte alls bry sig om det lät bra eller inte (vilket det inte gjorde!) för de verkade så glada att sjunga ut, allt vad de orkade! Och när någon bad där framme, bad också församlingen med, och det blev ett lågt muller av bön genom hela församlingen.

Gudstjänsten var klar till ca kl. 11, men innan avslutningen sa ledaren till församlingen något om vilka vi var. Då klappade församlingen och tittade nyfiket på oss. Sedan sa en student till mig att vi skulle stå upp och säga något!!! Utan att tänka först (då hade jag inte vågat) sa jag, på kinesiska, "Hej på er, mitt kinesiska namn är Shi Rui. Vi är lärare. Det här är min man," och då pekade jag mot Tomas, och förväntade förstås att han skulle presentera sig själv...men han bara satte sig ner så fort som möjligt så de vet fortfarande inte vad han heter!

Det är konstigt att sitta under en predikan och att knappt förstå någonting alls. Det ordet jag hörde hela tiden var "kärlek," "kärlek," "kärlek..." och "Jesus...Jesus...Jesus..." Det var ungefär det jag förstod! Men det kanske inte är så dumt att gå därifrån med de kinesiska orden på hjärnan i alla fall?!

Innan vi skulle gå ville vi lämna lite kollekt. Vi såg ingen annan göra det så vi vet inte riktigt hur man borde göra i en sådan situation, men vi lämnade lite i trälådan och sen tackade vi och gick. Det lilla vi gav var inte mycket för oss, men jag kan tänka mig att de fattiga människorna som går i den kyrkan skulle aldrig kunna ge så mycket. Vi vill inte "störa" deras liv genom att komma och förändra saker, men samtidigt behöver verkligen den kyrkan vår gåva. Så vi får väl bara be att det blir välsignat. (jag tyckte att vi kunde ge lite extra någon gång, så kunde de kanske skaffa lite värme?!)

Det var allt. Snart får vi besök av Amity, vår kinesiska organisation.

Nu bifogar jag lite bilder...

Ha det bra!
Rachel & Tomas

Kyrkobyggnaden

Inne i kyrkan klockan 8 på morgonen

Kyrkobesökare lämnar kyrkan

About Copyright - About Cookies - Webmaster